Dijkhuis met een fenomenaal uitzicht
- uitbreiding -

Uitbreiding dijkwoning

De transformatie van een traditionele dijkwoning, dat aan de achterzijde grenst aan een natuurgebied, naar een moderne woonruimte die de kwaliteit van zijn omgeving omarmt. Door aan de achterzijde een dubbelhoge uitbreiding te realiseren die de oppervlakte van het huis verdubbelt, is de leefruimte aanzienlijk vergroot, maar wordt ook het maximale uit het adembenemende uitzicht gehaald. 

De uitdaging lag in het respectvol integreren van de nieuwe structuur met het bestaande huis, terwijl de unieke ligging en het uitzicht op de omgeving werden benut. De oplossing was een uitbreiding die niet alleen in hoogte, maar ook in diepte en breedte de grenzen van traditionele dijkwoningen verlegt. Deze dubbelhoge aanbouw aan de achterzijde heeft de woonoppervlakte niet alleen verdubbeld, maar ook een nieuwe dimensie toegevoegd aan het wonen in een dijkhuis.

Het ontwaken in deze dijkwoning is als het openen van een cadeau; elke ochtend worden de bewoners begroet door een prachtig uitzicht, versterkt door de toevoeging van een balkon op de uitbouw. Centraal in het ontwerp staat de woonkamer, strategisch gepositioneerd om maximaal te profiteren van het uitzicht. Grote glazen gevels strekken zich uit waardoor bewoners een panoramisch zicht hebben op de omgeving. 

De realisatie vereiste ingrijpende constructieve ingrepen. Muren werden doorbroken om de nieuwe en oude delen van het huis naadloos in elkaar over te laten lopen. Trappen werden verplaatst om de toegankelijkheid binnen de nieuwe structuur te optimaliseren en de verschillende woonlagen met elkaar te verbinden. 

Het resultaat van deze ambitieuze verbouwing is een dijkhuis dat zijn traditionele charme heeft behouden, terwijl het is getransformeerd tot een 'dijk van een huis' met moderne voorzieningen en een ongeëvenaard uitzicht. De uitbreiding heeft niet alleen de leefruimte vergroot en verrijkt, maar ook de relatie tussen de woning en zijn omgeving opnieuw gedefinieerd.

Dit project is in samenwerking met Buro Tekenkracht uitgevoerd. 

Locatie                       Barendrecht

Discipline                  Definitief ontwerp