de Sociale ruimte
- interieur -

De sociale ruimte

Van monofunctionele ruimte naar multifunctionele gemeenschapsruimte

Een voorheen wat klinische crècheruimte met een onpersoonlijke uitstraling werd met minimale middelen omgetoverd tot een warme, uitnodigende sociale ruimte die een scala aan gemeenschapsactiviteiten kan faciliteren. 

De uitdaging lag in het herontwerpen van de ruimte op zo'n manier dat deze niet alleen esthetisch aantrekkelijker werd, maar ook flexibel genoeg om te voldoen aan de behoeften van diverse groepen binnen de gemeenschap. Het doel was om een multifunctionele ruimte te creëren die kon dienen als ontmoetingsplaats, leeromgeving, meditatieruimte, en speelruimte, afhankelijk van de gelegenheid.

De transformatie begon met het aanbrengen van kleur en textuur om de voorheen steriele omgeving te verzachten en een uitnodigende sfeer te creëren. Door het gebruik van warme kleuren en zachte materialen werd de ruimte onmiddellijk meer verwelkomend en comfortabel. Deze eenvoudige maar effectieve aanpassingen maakten een groot verschil in hoe de ruimte werd ervaren door de gebruikers.

Vervolgens werd de ruimte uitgerust met een multifunctioneel meubilair, zoals een opbergkast voor speelgoed waar je ook op kan zitten en een salontafel met opbergruimte. Door huiselijke bankjes neer te zetten en een (afwasbaar) vloerkleed, krijgt de ruimte een huiselijke uitstraling.  Deze aanpassingen zorgden ervoor dat de ruimte kon transformeren van een speelruimte voor kinderen in de ochtend, een coachgesprek in de middag en een een meditatiebijeenkomst in de avond.

Om de multifunctionaliteit verder te benadrukken, werd slim gebruik gemaakt van verlichting. Variabele verlichtingsopties - van helder en stimulerend tot zacht en sereen - maken het mogelijk de sfeer van de ruimte aan te passen aan de activiteit die plaatsvindt. 

Ten slotte werd de ruimte verrijkt met planten en symbolische decoratie aan de muur, die de ruimte echt een ‘huiskamer’ maken.

Location

Rotterdam - Overschie

Photography

Prophotos